Lojistik Sektörü Odak Grup Toplantısı´nda Buluştu - 18.1.2012
Trakya Kalkınma Ajansı tarafından hazırlıkları sürdürülen Trakya Bölgesi Lojistik Master Planı ile ilgili Odak Grup Toplantısı, 10 Ocak 2012 günü İstanbul Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya kamu kurumu temsilcileri; TCDD ve Karayolları uzmanları ile lojistik sektöründen çeşitli sivil toplum örgütleri (UTİKAD, UND ve DTD) katılım gösterdi.
Lojistik sektörünün önde gelen firmalarından Borusan, Balnak, Barsan, Horoz, Maersk, MSC, Solmaz Grup, Seda İnşaat-Havsa Lojistik Merkezi, Arkas, Medlog, Reibel Taşımacılık, Genel Transport, Turuncu Gümrükleme ve Latek Lojistik firmalarının temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantı Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün’ün açılış konuşması ile başladı. Genel Sekreter Üstün konuşmasında, Trakya’nın lojistik alanındaki önemli konumunun yanı sıra bölgedeki genel yatırım olanaklarının da altını çizdi. ‘‘Trakya Bölgesi, İstanbul gibi bir metropole olan yakınlığının yanında Avrupa’ya açılan bir sınır kapısı olma hüviyeti ile önemli bir lojistik üs durumundadır. Bu potansiyelin ulaştırma alanındaki özel sektör yatırımları ile taçlanıyor olması lojistik konusunda planlı bir çalışmayı zorunlu kılmaktadır.’’ şeklinde konuşan Üstün, Lojistik Master Plan çalışması ile bu potansiyelin etkin değerlendirilmesi konusunda kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin ortak bir hedef doğrultusunda güç birliği yapmasını hedeflediklerini belirtti.
Trakya Kalkınma Ajansı Mehmet Gökay Üstün’ün ardından toplantının ilk oturumunda İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Erdal lojistik master planlama çalışmalarının Türkiye’de ve dünyadaki gelişimi hakkında bilgiler verdi. Erdal’ın sunumunu takiben Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü’nden Başmühendis Metin Küçükoğlu Marmara Bölgesindeki otoyol projeleri hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştirirken, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’nden Marmaray Koordinasyon Kurulu Başkan Yardımcısı Ufuk Kınık ise Trakya Bölgesini ilgilendiren demiryolu projeleri hakkında bir bilgilendirmede bulundu. Katılımcıların bu projeler ve Trakya Bölgesine etkileri konusundaki görüşleri ile ilk oturum sona erdi.
Bölgeyi ilgilendiren lojistik projelerinin tartışıldığı ikinci oturumda, yapım aşamasında olan Asyaport limanının Trakya Bölgesi’nde yaratacağı etkiler, BALO (Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar) projesi, Bandırma/Derince ve Tekirdağ arasında gerçekleştirilmesi planlanan trenferi seferlerinin bölgeyi nasıl etkileyeceği tartışıldı. Toplantı Trakya Bölgesinde bir lojistik merkeze ihtiyaç olup olmadığı ve böyle bir merkezin fonksiyonlarının neler olması gerektiği konularının görüşülmesiyle sona erdi.