Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (BGUS) - 5.9.2013
Kalkınma Bakanlığı koordinesinde hazırlanan Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi kamuoyu ile paylaşılmıştır. Strateji belgesine www.bgus.gov.tr adresinden ulaşılabilemektedir.
Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (BGUS)
Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (BGUS)
Bölgesel gelişme ve bölgesel rekabet edebilirlik açısından ulusal düzeyde koordinasyonu sağlamak, mekânsal gelişme ve sosyo-ekonomik kalkınma politikaları arasında uyumu güçlendirmek ve alt ölçekli (bölge ve il) plan ve stratejilere genel çerçeve oluşturmak amacıyla hazırlanmaktadır.
BGUS, merkezi ve yerel düzeydeki kamu idarelerinin, üniversitelerin ve kalkınma ajanslarının bölgesel gelişmeyi ilgilendiren çalışmalarında esas alınır. Meslek kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektörün çalışmalarında ise yol gösterici nitelik taşımaktadır.
İlkeler
Bölgesel gelişme politikalarının tespiti ve yönetilmesinde aşağıdaki ilkeler esas alınacaktır:
- Ulusal önceliklere uyum ve tamamlayıcılık
- Kalkınmada fırsat eşitliğinin sağlanması
- Sürdürülebilirlik
- Verimlilik
- Katılımcılık, işbirliği ve ortaklık
- Çok düzeyli yönetişim
- Yerellik ve yerindenlik
Plan ve Programlarda BGUS
Dokuzuncu Kalkınma Planı başta olmak üzere, Orta Vadeli Programlarda ve Yıllık Programlarda bölgesel gelişme ve bölgesel rekabet edebilirlik açısından ulusal düzeyde öncelik ve hedefleri belirlemek, mekânsal gelişme ve sosyo-ekonomik kalkınma politikaları arasındaki uyumu güçlendirmek ve alt ölçekli plan ve stratejilere genel çerçeve oluşturmak üzere, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisinin (BGUS) hazırlanması hususu yer almaktadır. BGUS Onuncu Kalkınma Planı “Yaşanabilir Mekanlar, Sürdürülebilir Çevre” önceliği altında yer alan ana politikalar etrafında geliştirilmiştir.